Ratsastajan istunnanohjaus ja ratsukon hyvinvointi

Tarjoan Coaching with Connection-istuntatunteja Pirkanmaan alueella yksityisratsukoille. Ratsastajan on hyvä jo osata hallita hevonen ainakin käynnissä ennen ohjaukseeni tulemista.

Omat vinouteni kävivät ratsastusharrastukseni ansiosta tuskallisen selviksi. Totesin, että hevosen selässä en kaikkia ongelmiani saa ratkottua, joten aloitin kalevalaisen jäsenkorjauksen opinnot. Päättötyöni tein kalevalaisen jäsenkorjauksen vaikutuksesta ratsastajan istuntaan. Tulokset olivat myönteisiä, mutta jäin pohtimaan, että kalevalainen jäsenkorjaus yhdistettynä osaavaan istunnanopetukseen saattaisi olla avain monen ratsukon ongelmien ratkaisuun. Sattumalta päädyin Katariina Kaartinen Alongin CwC-kurssille kuunteluoppilaaksi. Tätä ennen olin jo lukenut Mary Wanlessin kirjan Mielekästä ratsastusta. Vaikutuin Katariinan biomekaniikkaan pohjautuvasta istunnan opetuksesta ja kun tuli mahdollisuus hakeutua Katariinan opettajakoulutukseen, en epäröinyt hetkeäkään.

Haluan auttaa ratsukoita löytämään tasapainoisen ja harmonisen tavan liikkua niin, että kumpikin osapuoli säilyy terveenä. Tässä tavoitteessa auttaa istunnanopetus sekä ratsastajan ja hevosen käsittely kalevalaisella jäsenkorjauksella. Syvin osaamiseni on islanninhevospuolella, olen käynyt lähes kaikki Suomen Islanninhevosyhdistyksen kurssit, mutta muunkin rotuiset hevoset käyvät mainiosti. Eikä kalevalainen jäsenkorjaus ole pakollista, mikäli ohjattavakseni haluaa tulla.

Istuntatunneilla maksimissaan kaksi ratsukkoa samaan aikaan, mieluiten keskityn yhteen ratsukkoon kerrallaan. Minulla on myös puinen ”hevonen”, jonka kanssa voidaan istuntaa harjoitella ilman oikean hevosen tuomia haasteita sekä helposti kokeilla kuminauhojen tai muiden apuvälineiden vaikutuksia. Istunnan ohjauksen hinta 40 €/h (sis. alv 24 % ja kohtuullisen matkan kulut).

Hevoset ovat ihania eläimiä ja ratsastus upea laji liikkua kauniin eläimen kanssa. Hevosen kanssa touhuaminen katkaisee hyvin arjen kiireet ja tallilla saa raitista ilmaa sekä kropalle liikettä myös tallitöiden muodossa. Hevonen saattaa meidät kuitenkin myös usein vaikeiden tunteiden äärelle. Suuren pakoeläimen reaktiot herättävät ratsastaessa pelkoa ja lisäksi aina on huoli oman rakkaan hevosystävän terveydestä. Usein koetaan riittämättömyyden tunnetta: aikaa ei ole käytettävissä tarpeeksi tai omat taidot koetaan heikoiksi. Oma kroppakaan ei aina ole parhaassa terässä.

Ratsukon hyvinvointi

Miltä tuntuisi saavuttaa parempi yhteistyö hevosen kanssa? Ratsastaminen olisi mukavaa ja tehokasta sekä ratsastajalle että hevoselle, kummankin keho toimisi paremmin vailla kipua ja mieli suhtautuisi tekemiseen innokkaasti lietsomatta pelkoa ja jännitystä. Tämä varmasti on jokaisen hevosihmisen tavoitteena, mutta sinne pääseminen ei aina ole kovin helppoa, mutta se voi olla mahdollista.

Tarjoamani ratkaisu ratsukon hyvinvoinnin parantamiseen on monivaiheinen. Kalevalaisella jäsenkorjauksella laitetaan ratsastajan ja hevosen kropat kuntoon, biomekaniikkaan perustuvalla istunnanohjauksella saadaan ratsastajan istunta ja avut tehokkaammiksi, maastaratsastuksen avulla parannetaan hevosen kehonkäyttöä ja ratsastajan apujen herkkyyttä, ohjatun rentoutuksen avulla parannetaan ratsastajan henkistä tilaa, jolloin ahdistus ja riittämättömyyden tunne vähenevät ja läsnäolo hevosen kanssa helpottuu.

Ratsastaminen hyvin on mahdotonta, jos oma keho on jäykkä tai kipeä. Kalevalaisella jäsenkorjauksella voidaan vaikuttaa sidekudoksiin, lihaksiin, niveliin ja hermostoon siten, että kivut voivat helpottaa tai poistua, asentotunto paranee ja liikkuvuus paranee. Kun sama tehdään myös hevoselle, sen on helpompi vastata ratsastajan pyyntöihin. Istunnan ja apujen käytön tehostaminen mahdollistaa tehokkaan kommunikaation ratsukon välillä pienin elein, jolloin ratsuna oleminen on hevoselle mielekästä. Rentoutusohjauksen avulla selvitetään ratsastajan haasteita ja löydetään niihin helpotusta. Kun ratsastaja pysyy läsnäolevana ja vastaanottavaisena on ratsukon yhteistyö toimivaa ja sujuvaa.